Nieuws

Featured

Film 'Wereldplein' bij de Lanteerne

Overzicht van een avontuurlijk educatief traject waarin we samen met Jenaplanschool de Lanteerne gewerkt hebben aan de herinrichting van de buitenruimte en een werkplaats binnen.

Featured

Landschapsparade 2020

Landschapsparade 2020 succesvol buitenevenement ook in Coronatijd! Kijk hier voor een terugblik: www.landschapsparade.nl

Dorpsommetjes en nominatie Loopaward

Bij de start van de nieuwe gemeente Berg en Dal is vanuit Via Natura het project dorpsommetje opgezet. Dorpsbewoners ontwikkelen zelf het favoriete ommetje

Bronstijdwandeling in aanbouw

De vierde beleefroute in de Brugse Ommelanden wordt gebouwd.

Tiny in de duurzame top 100

Nummer 27 bij de 'duurzame 100' van Trouw. Tiny met het Via Natura initiatief voor meer biodiversiteit samen met boeren en wetenschappers.

Een mooi 2020!

5 beleefroutes Bulskampveld

In opdracht van Westtoer maken we in 2019 en 2020 vijf expedities in de Brugse Ommelanden (conceptontwikkeling, ontwerp en uitvoering). Het zijn stuk voor stuk leuke wandelrondes van enkele kilometers die speciaal bedoeld zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Elke expeditie heeft zijn eigen thema; dieren, cultuurhistorie, archeologie, zintuigen en innerlijke balans. Onderweg worden de wandelaars verrast door uitdagende objecten soms ondersteund door een opdrachten of wat informatie. Altijd ligt de nadruk op doen en ervaren.

Speelplek bij Bungalowpark Hoenderloo

Het was een rommelig geheel Bij Bungalowpark Hoenderloo. Een oude speeltuin, een versleten golfbaan en een terras dat er wat verloren bijlag aan de achterkant van het gebouw.

Eerste prijs voor Bootje varen, theetje drinken!

Eerste prijs van de idee├źncompetitie 'Langs de Waal'.

Heerlyckheid wint Archeologieprijs

De Heerlyckheid van Roost wint Forum Archeologieprijs 2016 in Vlaanderen.

Basisschool de Buut geopend

Een spiksplinternieuwe school is verrezen op de fundamenten van de oude school.

Heerlyckheid 2.0

Op de plaats waar 'de Heerlyckheid van Roost' stond in de middeleeuwen staat na 500 jaar weer een toren.

Enthousiasme pagadders blijkt aanstekelijk

Verschillende bronnen reageren enthousiast op het Pagadderpad. Termen als avontuurlijk en ravotten zijn leidend. Het enthousiasme van de jonge bengels, belhamels, pagadders blijkt ontzettend aanstekelijk!

klauterpad

PI School

De Pl school ligt op een prachtige locatie in Ubbergen. Het plein van deze school met speciaal onderwijs wordt beetje bij beetje aangepakt. Het plein bood wel mogelijkheden maar er miste structuur en geborgen plekjes. Met dank aan de creatieve input van een aantal leerlingen heeft Bureau Niche een ontwerp gemaakt die de structuur verbetert en gebruik maakt van de mogelijkheden die het plein biedt. 

speelnatuur

Voorzieningenhart Op de Heuvel

‘We willen ook een Avonturenbos’  werd gezegd toen de buitenruimte bij de nieuwbouw van het voorzieningenhart op de Stekkenberg ter sprake kwam op een gebruikersavond.  Dat was de inspiratie voor het ontwerp en voor de aanleg. 

maquettes maken

De Poel

Vlakbij Bemmel ligt in Park Lingezegen de Poel. Voor dit park zijn prachtige maquettes gemaakt door de leerlingen van basisschool Pius X.

beleefpaden

Beleefpaden

Laat het landschap spreken. Iedere vierkante meter heeft zijn geschiedenis en z'n bijzonderheden.

speelnatuur

Edese School Vereniging

Het schoolplein van de Edese School Vereniging krijgt een opknabeurt 'a la Niche'. Het is al een prachtig plein waar de kinderen kunnen genieten van vogelgezang, spechten en eekhoorns. In de komende tijd zullen wat uitdagende elementen worden toegevoegd en de structuur verbeterd. Jeroen Charpentier heeft met een aantal collega's een begin gemaakt met een chill-nest en een klimparcours. De kinderen hebben het al uitgebreid getest en zijn enthousiast!

 

vlonderpad

Bouwspeeltuin de Kameleon geopend

Op dierendag werd Bouwspeeltuin de Kameleon feestelijk geopend. Vooruit Utrecht, BSO Ludens en Scouting Barracuda die de speeltuin nu samen runnen hadden gezamenlijk een leuke dag georganiseerd. Er waren veel mensen op af gekomen; met een heerlijk zonnetje werd volop geklommen, geknutseld, gesprongen en vooral gespeeld! De speeltuin is door Vrij in Hout, het Wilde Land en veel vrijwilligers omgetoverd tot een prachtig avontuurlijk terrein. De uitdaging voor de toekomst ligt in het beheer, daar is al een stichting voor in het leven geroepen dankzij een paar enthousiaste bewoners. 

 

speelnatuur

Opening de Verwondering

Op vrijdag 19 september is basisschool de Verwondering in Lent feestelijk geopend. Een nieuw schoolgebouw met een nieuw schoolplein. Het is een avontuurlijk terrein met terrassen naar het water toe, spannende paadjes, klimmogelijkheden, zitplekjes en natuurlijk veel groen. De beplanting wordt voor een deel nog aangelegd, maar er wordt al volop gespeeld.

 

Cool Nature weer in het nieuws

Ook de Provincie heeft in zijn nieuwsbrief aandacht besteedt aan Cool Nature met als veelzeggende titel: "Een Cool Naturepark: je gaat ervan houden!"

 

speelnatuur

Artikel Cool Nature

Het vakblad Groen heeft een uitgebreid artikel gewijd aan Cool Nature in het afgelopen oktobernummer. De komende uitgaven zal er steeds één van de locaties beschreven worden.

 

speelnatuur

Aanleg de Kameleon van start

In Utrecht is begonnen met de aanpassing van bouwspeeltuin de Kameleon. Deze zal straks gedeeld worden tussen welzijnsorganisatie Vooruit, BSO Ludens en scoutinggroep Baracuda. Er komt een avontuurlijke hoek en een speelveld bij en het geheel zal wat avontuurlijker en overzichtelijker worden. De eerste vrijwilligersdag op 5 oktober was goed bezocht en erg gezellig, vrijdag de 25e is er weer een kans. De kinderen dragen hun steentje bij en worden betrokken bij de voortgang. Zo hebben ze de nieuwe zitring / vuurplaats al ingewijd met het bakken van broodjes en marshmallows. 

duurzame buitenruimte

De Bleijke krijgt duurzaamheidslabel

Cool Nature park De Bleijke heeft als eerst het NL Greenlabel met A als duurzaamheidsscore behaald.

speelnatuur

Onthulling Mobiele waterpomp

Op de landelijke speeltuindag op 15 juni werd de nieuwe aanwinst van de Torteltuin in Utrecht onthuld.... de Mobiele waterpomp! Het werd een groots waterfeest en met dit warme weer zijn de beheerders heel blij met de waterpomp. 'Hij is precies op het goede moment gekomen! Er wordt heel veel gebruik van gemaakt en we krijgen veel positieve reacties', aldus een bestuurslid. Zie www.torteltuin.nl om te kijken wanneer je het kan gaan uitproberen!

 

vieze handen in het bos

Opening Speelbos Waarderhout

Het speelbos bij Heerhugowaard zal op 3 juli feestelijk geopend worden. 

natuurkunstwerken

Avonturenbos geopend

Na jaren van voorbereidingen was het woensdag 15 mei dan eindelijk zo ver. Onder enorme belangstelling kon, na een welkomstwoord van Frans Steffens, wijkconsulent van wooncorporatie Oosterpoort, Jochem van Gelder bekend als grote kindervrind, met de hulp van vele luide Groesbeekse kinderstemmen, beginnen met de verdrijving van de boze geesten rond de koekeleklèf. Toen brak het grote moment aan. 

speelnatuur

Cool Nature Symposium

Op 23 mei vond het slotsymposium van Cool Nature plaats, met een terug- en een vooruitblik. We vierden de successen van de afgelopen jaren; 12 avontuurlijke, uitdagende speelplekken in Gelderland waar jong en oud elkaar ontmoeten. En we bereidden ons voor op wat nog komen gaat.

boomhut

Avonturenbos Stekkenberg klaar!

Ja, het Avonturenbos Stekkenberg is af! Ronald, Dino en consorten van Vrij in hout hebben heel hard gewerkt de afgelopen maanden, in weer en wind en het resultaat is geweldig! Een bomenpad hoog in de bomen, een boomhut, smokkelpad, ondergrondse hut, houten spelaanleidingen en een hele lange takkenril. Op 15 mei wordt het speelbos feestelijk geopend.  

hutten bouwen

Speelbos Waarderhout

In Heerhugowaard begeleidt Bureau Niche het proces voor het totstandkomen van Speelbos Waarderhout. Onder leiding van Bert van 't Hull van het IVN is er een enthousiaste groep 'vrienden van de Waarderhout' die zich de afgelopen jaren zeer actief hebben ingezet om er een gevarieerd bos van te maken. Nu ook gemeente en Staatsbosbeheer enthousiast zijn kan het speelbos eindelijk gerealiseerd worden. 

speelnatuur

Fort Luna Onderneemt

Het project 'Fort Luna Onderneemt' is in december afgesloten met een drukbezocht ondernemersontbijt. Wat een enthousiasme en wat een leuke ideeën kwamen daaruit! In het project ging het erom de mogelijkheden te onderzoeken van een ondernemer in de speeltuin die ervoor zorgt dat er genoeg aanloop blijft, ook als er bezuinigd wordt op speeltuinwerkers. Dit in opdracht van welzijnsorganisatie Portes.

speelnatuur

Winter in Lichtenvoorde

In het Cool Nature park in Lichtenvoorde wordt volop genoten van de sneeuw. Lekker sleeën van de heuvels en opwarmen bij een vuurtje. Buurtvereniging 'De Wentholtjes' hebben het weer goed georganiseerd!

 

Cool Nature

Cool Nature Community

De Cool Nature Community dag op 8 november was een groot succes. Er waren vertegenwoordigers van gemeentes, provincie, bewonersverenigingen, beheerders, Staatsbosbeheer en projectleidiers. Voor- en nadelen, problemen en oplossingen, ideeë n en suggesties werden volop besproken en uitgewisseld.

Cool Nature Oost Gelre in top 10!

Buurtvereninging De Wentholtjes heeft het Cool Naturepark "Wentholtpark' aangemeld voor de landelijke verkiezing Beste Openbare ruimte van Nederland 2012. En we zitten bij de top 10!

aanleg speelbos

Start inrichting Avonturenbos Groesbeek

Op dinsdag 16 oktober is aannemersbedrijf Vrij in Hout begonnen met de inrichting van het Avonturenbos in Groesbeek. De werkzaamheden in het bos zijn naar verwachting eind 2012 afgerond. In het voorjaar 2013 wordt het Avonturenbos feestelijk geopend.

buiten spelen

Houtophaaldag Schuytgraaf

Op zaterdag 6 oktober was het gezellig druk in het Hollanderbroekbos. Iedereen mocht gratis brandhout ophalen. Twee boswachters van staatsbosbeheer en een vrijwilliger van Bureau Niche gingen de ontzettende stapels hout -die er nog lagen sinds de kap van de populieren- te lijf met kettingzagen. Al het gezaagde hout mocht meegenomen worden. 

dag van de openbare ruimte

Dag van de Openbare Ruimte

We staan dit jaar op de beurs 'Dag van de Openbare Ruimte' in Houten op 10- 11 oktober 2012. U bent van harte welkom, we vertellen graag meer over onze projecten en informeren graag hoe we u van dienst kunnen zijn. U vindt ons in stand C.018.

 

speelnatuur

Hollanderbroekbos

Binnenkort gaat het dan echt gebeuren.... Na enig uitstel met verschillende oorzaken zal een begin gemaakt worden aan de aanleg van het Speelbos / Cool Nature plek bij Schuytgraaf. Omdat er veel takken uit de bomen waaiden zijn ondertussen een groot deel van de populieren verwijderd. Hierdoor is een ander soort gebied ontstaan die volop speelmogelijkheden en nieuwe kansen voor de natuur biedt.

speelnatuur

Cool Nature Beneden Leeuwen

In de Gemeente West Maas en Waal is het graafwerk begonnen voor het retentiegebied Beneden Leeuwen. Een deel van dit gebied zal ingericht worden als Cool Nature speelplek. Groep 7 en 8 van de basisschool hebben veel ideeen bedacht en maquettes gemaakt voor een avonturenplek, een uitzichtpunt, een waterpseelplek, een buitenlesplek, een toegangspoort en een speelplek voor kleine kinderen.

speelnatuur

de Paardenspeelwei geopend in Velp

Afgelopen juni is in een geweldige regenbui eindelijk de natuurspeeltuin in Velp geopend. Merel had de wedstrijd gewonnen voor de beste naam voor de plek, namelijk 'de Paardenspeelwei'. Deze naam werd onthuld door de wethouder. De aanleg van de speelplek had heel wat vertraging opgelopen omdat de grond verontreinigd bleek te zijn. De bovenste laag is afgegraven en vervangen zodat er veilig gespeeld kan worden. Er is een crossbaan, een grote waterloop, klimbomen, een zandspeelplek, bloemenheuvel en veel houten zitjes. De speeltuin is tot stand gekomen met een plaatselijke aannemer in samenwerking met de inzet van buurtbewoners en leerlingen van de Helicon groenopleiding. 

speelnatuur

Cool Nature Bronckhorst

Ook in Bronckhorst (Hengelo) wordt een Cool Nature plek gerealiseerd. Met behulp van de vele ideeen van de kinderen en jongeren en input van verschillende organisaties uit het dorp is een ontwerp gemaakt voor park de Bleijke. Waar vroeger de was werd gedaan kan straks volop avontuurlijk gespeeld worden in de natuur en kunnen ouderen uit het verzorgingshuis lekker in een levendig park zitten. Er zijn speelplekken met zand en water, er kan gebouwd worden, geklommen, gerend en natuurlijk uitgerust. Er zijn zitplekken voor jong en oud, rustig of tussen de spelende kinderen. Ook het water zal door velen gebruikt worden; de visvereniging krijgt een mooie rustige visplek, er komt een ruig speeleiland en spannend speelwater voor de kinderen en een rustiger deel voor de dieren.

speelnatuur

Uitvoer Goffert kinderboerderij van start

Voor en met de kinderboerderij de Goffert heeft bureau Niche een visie ontwikkeld. Natuurlijk leren staat centraal. Kringlopen, voedsel verbouwen en bereiden, dieren en natuur. De dagbesteding van klienten van de Driestroom zijn en blijven de drijvende kracht. Er is een ontwerp gemaakt voor het terrein dat in fases uitgevoerd wordt. Veel onderdelen worden samen uitgvoerd met vrijwillige inzet van bedrijven. Het peutergedeelte is als eerste aangepakt. Daar is nu een spannend doolhof, zandspeelplekken en een vlonderpad waar je met kruiwagens overheen kan. In september volgt het boerenlandpad. Ondertussen is er een nieuw dierenverblijf en wordt er gebouwd aan een educatieve ruimte. Kortom, alles is in beweging op weg naar de mooiste kinderboerderij van Nederland.

 

speelnatuur

Avonturenbos Stekkenberg

In de komende weken zal van start worden gegaan met de aanleg van het Avonturenbos Stekkenberg. Op 19 september zal de aanleg feestelijk geopend worden met allerlei activiteiten in het bos. Er worden verhalen verteld, er kunnen hutten gebouwd worden, er wordt bladerbingo gespeeld en nog veel meer!

Het plan is enthousiast ontvangen en het ontdekken van het bos was ook groot succes. In de komende maanden zullen het bomenpad, de trimtoestellen, de boomhut en alle houten spelaanleidingen aangelegd worden.

gespetter bij KDV Dribbel

Eerste Watermobielen in gebruik

Op een paar locaties in Nederland zijn de eerste watermobielen eindelijk in gebruik genomen. Met veel geklieder, gespeel en gespetter hebben de kinderen in Soest en Apeldoorn er volop van genoten met het mooie weer.

 

Cool Nature Oost Gelre

Op donderdag 20 september is Cool Nature Oost Gelre officieel geopend door de wethouder. Er waren veel kinderen, zowel van basisschool de Hof als van de Frans ten Bos school. De kinderen van groep 7 en 8 van basischool het Hof hebben met veel enthousiasme meegedacht over het ontwerp. Dit onder begeleiding van leerlingen van Havo 4 van het Marianum.

speelnatuur

Timptonius: Onthekken en ontmoeten

Wat voorheen twee aparte speelpleinen waren is nu een groot speelterrein. De Antoniusschool en kindercentrum de Timp hebben de handen ineengeslagen om letterlijk en figuurlijk het terrein te onthekken. Onthekken leidt tot ontmoeten.

Boekje Spelen met buitenruimte

'Spelen met buitenruimte' is een boek over de inrichting en het gebruik van de buitenruimte door jonge kinderen (0-6 jaar). In vier logische stappen en op een actieve manier wordt de lezer meegenomen om de ruimte voor jonge kinderen aantrekkelijk te maken.

Kijkwandeling Kattenbos geopend

In de omgeving van het Kattenbos in Lommel heeft bureau Niche een kijkwandeling ontworpen en gebouwd in opdracht van de gemeente Lommel en de Vlaamse Landmaatschappij.

Bureau Niche brengt buiten dichterbij

Bureau Niche werkt aan de verbinding tussen mens en de natuurlijke omgeving.

Werkterrein

Groene schoolpleinen, speelnatuur, dorps- en stadsparken, recreatie, landelijk gebied.

Deskundigheid

Advisering, ontwerp en realisatie, communicatie, procesmanagement, participatie en educatie.

Contactgegevens

Bureau Niche
Meerwijkselaan 25
6564 BS Heilig Landstichting

T: 024 388 86 94
M: 06 238 215 38